Ήταν να μας κάνει Great Reset όλους, αλλά τελικά το reset ήρθε από αλλού – και όχι από cloud. Ο 87χρονος Κλάους Σβαμπ, πατέρας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (γνωστό και ως WEF, γνωστό και ως το κλαμπ των “από πάνω”), παραιτήθηκε επίσημα από τη θέση του προέδρου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, κλείνοντας ένα κεφάλαιο που κράτησε πάνω από μισό αιώνα.
Η ανακοίνωση ήρθε στις 21 Απριλίου 2025 και, όπως λέει ο λαός, «αν δεν μπορείς να κάνεις reset στον κόσμο, κάνε στον εαυτό σου».
⸻
Ο άνθρωπος πίσω από τη “νέα τάξη”
Ο Σβαμπ ίδρυσε το World Economic Forum το 1971 με τη φιλοδοξία να ενώσει πολιτικούς, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς σε έναν διάλογο για το “μέλλον του κόσμου”. Το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έγινε σημείο αναφοράς για CEOs, προέδρους, δισεκατομμυριούχους και influencers του πλανήτη (στην κατηγορία “κακόγουστη γιλέκα”).
Κάποιοι τον θεωρούσαν οραματιστή. Άλλοι, βασικό μέτοχο στο Matrix. Ό,τι κι αν πίστευες, σίγουρα τον έχεις δει να λέει με βαριά γερμανική προφορά:
“You will own nothing, and you will be happy.”
Δεν ξέρουμε για την ευτυχία, αλλά οι περισσότεροι απ’ όσους τον άκουγαν… εξακολουθούν να πληρώνουν ενοίκιο.
⸻
Η ώρα της αποχώρησης: τυχαία ή αναγκαστική;
Η παραίτηση του Σβαμπ ήρθε σε μια περίοδο όπου το WEF βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής. Στην εποχή μετά την πανδημία, πολλοί βλέπουν το WEF όχι ως χώρο διαλόγου, αλλά ως κέντρο συντονισμού μιας ελίτ που έχει κόψει επαφή με την πραγματικότητα.
Επιπλέον, στο εσωτερικό του οργανισμού υπήρξαν καταγγελίες για τοξική κουλτούρα, διακρίσεις και παρενόχληση, τις οποίες φυσικά το WEF αρνήθηκε. Όμως η εικόνα είχε ήδη ραγίσει.
Ο Σβαμπ αποχωρεί χωρίς σαφή διάδοχο – προς το παρόν τη θέση αναλαμβάνει προσωρινά ο Πίτερ Μπράμπεκ-Λετμάθε της Nestlé. Ναι, της εταιρείας που μας έπεισε ότι το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Άρα… όλα καλά.
⸻
Από το Great Reset στο “Great Retreat”;
Η ιδέα του Great Reset, όπως την προώθησε ο Σβαμπ τα τελευταία χρόνια, ήταν να επανασχεδιάσουμε τον καπιταλισμό μετά την πανδημία: με έμφαση στο “πράσινο”, την κοινωνική δικαιοσύνη και την τεχνολογία. Ωστόσο, αυτό που άκουσε ο περισσότερος κόσμος ήταν:
«Θα αλλάξετε όλοι ζωή. Θέλετε δεν θέλετε».
Και κάπως έτσι, από μια συζήτηση για την αλλαγή του κόσμου, το WEF έγινε συνώνυμο των συνωμοσιών, με memes, hashtags και TikToks που τον παρουσίαζαν ως τον ηγέτη μιας “παγκόσμιας χούντας υψηλής τεχνολογίας”.
Τελικά, το μοναδικό reset που έγινε ήταν στο προσωπικό του status.
⸻
Και τώρα τι;
Η εποχή Σβαμπ τελειώνει, αλλά οι ιδέες του WEF είναι ακόμα εδώ. Ο οργανισμός έχει υποσχεθεί “νέο μοντέλο διακυβέρνησης”, περισσότερη διαφάνεια και άνοιγμα στην κοινωνία. Πολλοί όμως παραμένουν σκεπτικοί – ειδικά όταν βλέπουν ότι η ηγεσία αλλάζει, αλλά οι στόχοι μένουν ίδιοι.
Η αλήθεια είναι πως όταν ένας άνθρωπος συνδέει το όνομά του τόσο στενά με έναν παγκόσμιο οργανισμό, η αποχώρησή του είναι και συμβολική και κρίσιμη. Ο Σβαμπ δεν θα είναι πια στο τιμόνι, αλλά ο απόηχος των λόγων του θα συνεχίσει να ακούγεται σε κάθε συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση, την τεχνολογία και – φυσικά – το ποιος τελικά κινεί τα νήματα.
⸻
Τελικά…
Ο Κλάους Σβαμπ δεν κατάφερε να επανεκκινήσει την ανθρωπότητα.
Αλλά επανεκκίνησε τον ίδιο του τον ρόλο.
Ίσως το Great Reset που χρειαζόταν… ήταν αυτό.
